Bagaimana cara untuk mendapatkan travel credit bernilai RM105 dari Airbnb?

“Saya nak buat tempahan di laman web Airbnb. Saya dapati ada banyak tempat menginap yang nampak cantik dan selesa ada di Airbnb. Tapi harganya agak mahal! Boleh tak saya dapatkan diskaun tempahan Airbnb dan bagaimana caranya?”

cara-guna-travel-credit-airbnb

Sudah tentu anda boleh dapatkan diskaun tambahan apabila membuat tempahan dengan pihak Airbnb. Caranya adalah dengan menggunakan Travel Credit Airbnb.

 

Sekiranya anda belum pernah ada akaun dengan Airbnb, anda boleh daftarkan akaun anda sekarang menerusi laman web ini. Selepas itu, anda akan dibawa ke halaman khas yang menawarkan anda travel credit bernilai RM105, seperti screenshot diatas.

 

Langkah seterusnya, anda hanya perlu tekan butang Sign up to claim your credit.

 

Kemudian akan dibawa ke halaman yang memberikan anda pilihan, sama ada nak daftar menggunakan

  1. Akaun Facebook
  2. Akaun Google
  3. Alamat emel

 

Saya pilih untuk daftar guna akaun Facebook sahaja. Ianya lebih mudah. Proses verifikasi juga jadi lebih mudah apabila daftar menggunakan Facebook.

 

Diskaun sebanyak RM105 ini terpakai, apabila anda memilih untuk menginap di tempat yang mengenakan caj sebanyak RM240 dan keatas, tak termasuk service fee atau lain-lain fee.

 

Kalau tempat yang anda pilih tu mungkin agak murah, bolehlah menginap selama dua malam, atau lebih. Secara automatik, semasa anda buat tempahan nanti, travel credit ini akan muncul dalam bahagian tempahan.

 

Contohnya adalah seperti dibawah ini.

Dalam contoh ini, saya mempunyai gift credit/ travel credit Airbnb bernilai RM535.24. Oleh kerana travel credit Airbnb saya cukup banyak, semasa membuat tempahan ini, saya tak perlu bayar guna duit sendiri. Hanya guna travel credit semata-mata.

Baca lagi di >> Bagaimana cara membuat tempat penginapan Airbnb menggunakan Travel Credit

 

Setelah anda melengkapkan proses pendaftaran, anda akan dapat travel credit bernilai RM105. Itu sahaja langkahnya. Cukup mudah, kan?

 

Bagaimana cara nak dapatkan lebih banyak travel credit?

Ya, saya tahu, RM105 travel credit mana cukup untuk anda. Anda mesti nak check in di tempat yang mahal, contohnya seperti di villa, bungalow dan sebagainya yang terdapat di Airbnb.

 

Disini saya nak kongsikan cara, bagaimana anda boleh dapat lebih banyak travel credit.

 

Selepas anda daftar sebagai member menerusi halaman ini, klik pada bahagian profile dan cari menu Travel Credit. Rujuk screenshot dibawah.

diskaun-tempahan-airbnb

 

Selepas klik pada menu Travel Credit, anda akan dibawa ke halaman seperti dibawah.

lebih-banyak-travel-credit

Lihat pada bahagian Share Your Link.

 

Klik Copy dan mula ajak kawan-kawan, saudara mara, kenalan dan sesiapa sahaja untuk daftar sebagai ahli Airbnb menerusi link anda.

 

Ini link saya >> www.airbnb.com/c/mohamadsabreeh

 

Apabila rakan anda daftar menerusi link anda, rakan anda tu tadi akan dapat Travel Credit bernilai RM105.

Anda pula akan dapat RM55, hanya setelah rakan anda telah pergi travel.

 

Tawaran ini hanya untuk mereka yang baru pertama kali menggunakan laman web Airbnb sahaja.

Nilai yang bakal anda terima juga mungkin tak sama, bergantung kepada promosi dan tawaran yang dijalankan oleh pihak Airbnb.

Ataupun, jika anda melakukan step ini menggunakan device yang berbeza, paparan yang bakal anda lihat juga mungkin tak sama.

 

Dari apa yang saya perhatikan (mungkin tak berapa tepat) sekiranya anda terus buat pendaftaran sebagai member di laman web Airbnb, tanpa menerusi link invitation rakan anda, anda tidak akan dapat travel credit. Saya rasa ini jelas satu kerugian buat anda.

 

Justeru, untuk elakkan kerugian, baik anda daftar sebagai member menerusi pautan ini. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

 

Silakan share artikel ini, dan jika ada sebarang soalan, boleh tanyakan dibahagian komen ya.

 

 

 

 

 

, , ,

2 Responses to Bagaimana cara untuk mendapatkan travel credit bernilai RM105 dari Airbnb?

  1. Zulaikha March 15, 2018 at 7:19 pm #

    Dia memang kena book harga lebih dari rm240 ke atau bwh pun bole guna

    • Sabree Hussin April 20, 2018 at 10:44 am #

      Kalau ikut syarat dia ada minimum, tapi cuba lah dulu buat booking. Nanti di bahagian akhir tengok ada tolak travel credit atau tak.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes