Buat duit tanpa modal di Shopee – Bagaimana caranya?

Betul ke kita boleh berniaga di shopee tanpa keluarkan sebarang duit modal langsung? Kalau betul boleh, macam mana caranya?

niaga-di-laman-web-shopee

Buat duit tanpa modal di Shopee… adakah ianya boleh dilakukan atau mustahil?

 

Saya berpendapat, langkah pertama sebelum kita nak mula berniaga di shopee, adalah lebih baik kita fahami dulu bagaimana laman web shopee ini berfungsi.

 

Fahami betul-betul, apa dia flow yang perlu kita ikuti apabila kita nak jual barang di Shopee. Misalnya secara ringkas,

  1. Kita daftar akaun di Shopee
  2. Menerusi akaun yang sama kita boleh pilih sama ada nak jadi penjual atau pembeli
  3. Jika nak jadi penjual, boleh mula masukkan barang dalam kita punya online store
  4. Bakal pembeli akan masuk web shopee dan akan cari barang yang dia mahukan
  5. Jika barang tersebut ada dalam online store milik kita, dia akan beli barang tersebut
  6. Bayaran akan dibuat ke akaun shopee
  7. Pihak shopee akan beritahu yang anda ada tempahan dan anda diminta untuk uruskan tempahan tersebut
  8. Anda pos barang kepada pembeli itu tadi
  9. Setelah pembeli berpuas hati barulah shopee akan lepaskan duit yang dibayar oleh pembeli ke akaun bank anda

 

Apa yang saya kongsikan ini adalah versi ringkas. Kalau anda mahukan step by step, macam mana nak berniaga di shopee, saya syorkan anda baca panduan ini.

buat-duit-dengan-shopee

Untuk pengetahuan anda, saya juga membaca dan merujuk kepada panduan ini, bagi memahami dengan lebih jelas lagi bagaimana cara sebenar untuk buat duit dengan Shopee. Jika anda minat nak muat turun panduan tersebut, sila ke laman web ini ya.

 

Bagi menjawab persoalan, sama ada kita boleh buat bisnes tanpa sebarang modal di Shopee ataupun tidak, jawapannya ialah MEMANG BOLEH.

 

Walaubagaimanapun, setelah saya kaji dan teliti, kalau kita nak berniaga tanpa modal langsung, potensi pendapatannya agak terhad. Sebaik-baiknya, kalau nak berniaga, adalah lebih baik kalau kita siap sedia dengan sedikit modal. Tak banyak pun tak apa, yang penting kita sediakan modal.

 

Gunakan teknik dropship untuk berniaga tanpa modal di Shopee

Saya akan sentuh mengenai dropship di shopee kemudian. Saya pernah tulis tentang teknik dropship sebelum ini. Kalau masih ada yang tak berapa jelas tentang kaedah dropship dalam bisnes online, jemput baca perkongsian saya yang sebelum ini ya.

Baca disini: Apa kelebihan buat bisnes online guna konsep dropship?

 

Saya kongsikan kepada anda, satu cara macam mana nak buat duit tanpa modal di Shopee. Cara ini memang dah ramai yang buat di shopee. Cuma anda perasan ataupun tidak sahaja.

 

(1) Jual barang lama atau antik di Shopee

Lihat screenshot dibawah ini. Saya ambil dari laman web shopee.

buat-duit-di-shopee

Jika anda mempunyai barang lama atau antik, yang anda percaya mempunyai nilainya yang tersendiri, anda boleh cuba jual di shopee. Sekarang ini dah agak ramai yang jual barangan tersebut di shopee, dan ramai juga yang jual duit kertas lama.

 

Sama ada akan ada pembeli atau tidak, itu belakang cerita. Yang penting sekarang ni, cuba jual dulu.

 

(2) Jual barang yang sudah sedia ada dalam tangan

Sekiranya anda memng seorang peniaga, mempunyai kedai dan sedang menjalankan perniagaan tersebut, apa kata anda iklankan juga produk yang anda jual tu melalui shopee.

 

Kalau sebelum ini, anda cuma harapkan sales dari kedai semata-mata, kali ini manalah tau boleh dapat sales dari online store juga.

 

(3) Buat dropship melalui Shopee

Kalau nak buat dropship melalui shopee, anda perlu ada duit modal. Melainkan anda kenal supplier yang tak kisah untuk pos barang dulu, bayar kemudian. Ada ke supplier yang baik macam ni?

 

Mungkin memang ada, tapi tak ramai. Anda kena betul-betul kenal supplier tu, dan kena saling percaya antara satu sama lain.

 

Adakah ini bermakna tak boleh nak buat dropship di Shopee? Mestilah boleh. Cuma anda kena ada modal. Bila pelanggan buat bayaran, pelanggan ini akan bayar ke akaun Shopee, dan bukannya ke akaun anda.

 

Hanya setelah pelanggan itu tadi terima barang dan berpuas hati, barulah pihak shopee akan transfer duit pelanggan tersebut kepada anda.

 

Disebabkan ada delay seperti ini, antara masa pelanggan buat bayaran, dan pihak shopee transfer duit itu tadi ke akaun anda, ini membuatkan anda tak boleh guna duit pelanggan itu tadi untuk order barang dari pembekal.

 

Macam manapun anda kena ada modal.

 

Melainkan… anda ada kad kredit.

 

Setelah anda dapat pemberitahuan dari Shopee yang anda dapat jualan, anda terus order barang dari pembekal (dropship) menggunakan kad kredit. Bila anda dah terima pembayaran dari shopee, gunakan duit itu untuk terus bayar kad kredit.

 

Asalkan anda bayar dalam masa kurang 20 hari, anda tak dikenakan interest dan pastikan guna kad kredit tu untuk tujuan bisnes seperti ini sahaja. Jangan campur aduk penggunaan kad kredit ini sama ada untuk isi minyak, beli tiket wayang atau lain-lain pembelian.

 

Kesannya, walaupun tidak seratus peratus sama, tapi saya boleh katakan ianya lebih kurang sama dengan buat bisnes tanpa modal di shopee.

 

Baiklah, semoga perkongsian ini menjawab persoalan anda dan ada manfaatnya.

 

 

, , ,

3 Responses to Buat duit tanpa modal di Shopee – Bagaimana caranya?

  1. azwans December 4, 2018 at 8:16 am #

    Platform macam ni bagus dari segi memberi lebih pilihan kepada peniaga dan pembeli, selain platform sedia ada seperti lazada, mudah, atau lelong.

    Cuma apabila berurus niaga secara atas talian ni, kena berhati-hati lebih sedikit agar tidak tertipu.

    • Sabree Hussin December 4, 2018 at 7:05 pm #

      Ya betul tu. Kena sentiasa berhati-hati apabila melakukan sebarang transaksi secara dalam talian.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cara dapatkan pembekal untuk berniaga di laman web Shopee - Soal Jawab .MY - December 4, 2018

    […] Baca disini: Buat duit tanpa modal di Shopee – Bagaimana caranya? […]

Leave a Reply

CommentLuv badge

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes